Cum să nu mai bei

dependența de alcool la bărbați

Aproape fiecare persoană a consumat băuturi alcoolice în viața sa. Unii au făcut asta rar și în doze mici, altora le-a plăcut senzația de ebrietate și au încercat să o intensifice. Dorința de a bea alcool variază. Un număr de oameni au o aversiune persistentă față de mirosul și gustul oricărui produs alcoolic. Alții simt aroma specială a vinurilor fine de colecție. Alții apreciază băuturile tari și aleg coniac, rom, whisky, vodcă etc. Alcoolicii defavorizați social beau ceea ce le este accesibil: vodcă de calitate scăzută, luciu de lună. Să aflăm în ce situații un băutor are nevoie de ajutorul unui narcolog.

De ce apare dorința de a bea?

Dorința de a bea o cantitate mică de alcool ușor în compania celor dragi este izbitor de diferită de pofta asociată cu dependența de alcool.

În primul caz vorbim despre plăcere:

  • întâlniri cu prietenii;
  • petrecând timp împreună;
  • discuții pe teme generale.

Pentru acest tip de eveniment, alcoolul joacă doar un rol secundar și poate fi ușor înlocuit cu orice altă băutură. Această nevoie nu este patologică și nu are consecințe negative pentru băutori. Utilizarea ocazională este influențată mai degrabă de tradiție decât de necesitate.

consumând alcool în companie

În a doua situație, o persoană are ca scop obținerea unui sentiment de ebrietate. Euforia este scopul principal al băuturii intense. Cu dependența de alcool, consumul de alcool devine o nevoie umană căreia de multe ori nu poate face față. Din păcate, nu toți alcoolicii încearcă să-și dea seama cum să depășească dorința de a bea și să scape de o dependență dureroasă.

Mituri și fapte despre dependența de alcool

Mulți oameni cred că obiceiul de a bea vinerea sau în weekend nu este alcoolism. De fapt, acest lucru nu este adevărat. Consumul sistematic de alcool este un simptom al dependenței.

Există un mit conform căruia este imposibil să vindeci alcoolismul feminin. De fapt, acest lucru este dificil de făcut, dar este posibil. Dificultatea este că dependența feminină este asociată cu o dependență psihică mai mare, așa că pentru a fi eficientă este nevoie de o abordare integrată.

Alcoolul ajută la scăderea tensiunii arteriale. Da, dilată vasele de sânge și presiunea scade, dar în același timp inima începe să bată mai repede și se supraîncărcă, ceea ce este periculos pentru pacienții hipertensivi.

Atractie obsesivă (obsesivă) în alcoolism

În stadiul I al bolii, se formează dependența mintală. Ea este caracterizată de o dorință constantă, subconștientă, de a bea alcool. Pacienții înșiși neagă că au pofte. Ei cred că sunt capabili să-și controleze dorința de a bea.

Beția proprie este justificată:

  • dorința de a se „relaxa" după o zi grea de muncă;
  • încercarea de a elibera stresul;
  • agravarea relațiilor în familie și la locul de muncă, cu oamenii;
  • ocazii nesfârșite - sărbătorind tot felul de evenimente;
  • „odihnă" în weekend;
  • consumul tradițional de alcool în timpul pescuitului, la dacha, la o petrecere etc.
băutură compulsivă

Poftele obsesive încep treptat să controleze toate sentimentele, gândurile și emoțiile pacientului. Doar o mică parte dintre alcoolici dezvoltă prudență în stadiul inițial. Puțini dintre ei se gândesc la cum să lupte cu dorința de a bea.

Pofte compulsive în timpul consumului excesiv de alcool

Progresul în continuare al bolii duce la formarea dependenței fizice. Una dintre principalele manifestări ale etapei II este consumul excesiv de alcool și dorința compulsivă (incontrolabilă) de a bea însoțitoare. Apare periodic, pe fondul unei dorinte obsesive. Pacientul nu este capabil să o suprime, chiar dacă vrea să facă acest lucru. Doar în cazuri rare reușește temporar să-și frâneze impulsul. Dar, în curând, boala își face plăcere, iar cheful revine.

Când apare constrângerea, toți „limitatorii" existenți ai beției încetează să-și îndeplinească funcțiile. Un alcoolic se gândește doar la un lucru: unde și cum să bea. Pofta îi absoarbe complet nevoile, emoțiile și gândurile.

Complet inutil în această perioadă:

  • Îndeamnă băutorul.
  • Apel la conștiință.
  • Amintește-le de promisiunile lor.
  • Amenințare (de exemplu: divorț, concediere etc. )
cum să convingi un alcoolic să nu mai bea

Nici un singur argument rezonabil pentru efort fizic nu va da un rezultat pozitiv. Numai după sfârșitul perioadei de băut va fi posibil să „atingeți" conștiința dependentului. Dar efectul pozitiv al conversațiilor va dura doar până la următorul atac de pasiune incontrolabilă pentru băutură. Doar un narcolog vă poate spune cum să luptați cu dorința de a bea în acest caz.

De ce mahmureala se îmbunătățește după consumul de alcool

O altă proprietate caracteristică stadiului II al alcoolismului cronic este dezvoltarea sindromului de mahmureală (sevraj). Doar o cantitate mică de alcool ajută la ameliorarea tulburărilor dureroase fizice, neurologice, mentale și autonome care apar. Pentru un alcoolic de stadiul II, mahmureala este un fel de prim ajutor. Abstinența este una dintre componentele unei dorințe compulsive incontrolabile de alcool.

consecințele dependenței de alcool

Dependența apare din motive psiho-fiziologice. De-a lungul anilor de dezvoltare a bolii, în organism are loc o schimbare semnificativă a proceselor biochimice și de neuroreglare. Etanolul devine parte a metabolismului. Absența lui prelungită provoacă o dorință care se transformă într-o nevoie de alcoolism. Pentru a fi mai clar, alcoolul, care provoacă pofte compulsive, este ca o gură de aer pentru o persoană care se îneacă pentru un pacient. Și nu există nicio exagerare în această comparație. În caz de ebrietate, o cantitate mică de alcool care intră în sânge ameliorează aproape instantaneu senzațiile dureroase. Dar, în același timp, atracția nu slăbește, ci mai degrabă se intensifică, iar binge-ul continuă.

La persoanele care nu au o dependență fizică, orice băutură alcoolică provoacă respingere, greață, vărsături și deteriorarea bunăstării.

Cum să scapi de dorința de a bea pe cont propriu

Aproape oricine își poate suprima pofta de a bea dacă nu are o formă avansată de alcoolism.

Pentru a obține rezultatul este suficient:

  • Evaluați situația și amintiți-vă efectele nocive și consecințele negative ale consumului de alcool.
  • Pregătește-te pentru o viață sobră.
  • Arătați eforturi și caracter puternic, nu sunteți de acord cu apelurile altora de a bea băuturi alcoolice. Și întoarceți „ridicul" și „baterea" asupra celor care le exprimă și arătați că de fapt cel care este adeptul unui pahar, și nu al sănătății, este nefericit și bolnav.
prevenirea alcoolismului

Pentru prevenire, ar trebui să vă implicați în exerciții fizice și sport. Exercițiile regulate vă vor proteja în mod fiabil de dorința de a bea și vă vor oferi rezultate sigure. Aceste recomandări sunt potrivite și pentru persoanele care au deja dependență de alcool în stadiile inițiale.

Acum, dacă o persoană a dezvoltat o formă avansată de alcoolism, va fi foarte dificil de gestionat fără participarea unui narcolog. Dar cu perseverență, poți obține succes în această situație. Este important să nu renunțați și să urmăriți obiectivul cu încăpățânare.

Greșeli tipice atunci când renunți la alcool pe cont propriu

Când o persoană realizează că bea prea des, că comportamentul său se schimbă sub influența alcoolului, că acest lucru începe să afecteze relațiile cu oamenii sau munca, dorința logică este să nu mai bea. Mulți oameni sunt încrezători că o pot face singuri. Dar asta nu se termină întotdeauna bine.

Printre greșelile tipice:

  • înlocuind alcoolul cu altceva. Acesta este fumatul, consumul excesiv de junk food. Acesta nu este modul corect de a trata problema;
  • înlocuind băutura. Un dependent poate trece de la vodcă sau coniac la bere sau cocktailuri. Dar asta nu înseamnă că a putut să renunțe la băutură;
  • încetarea fără scop de a bea. Un alcoolic trebuie să înțeleagă de ce exclude alcoolul, care este scopul. Dacă nu are acest scop, atunci își va da seama în curând că nu are rost să-și refuze plăcerea.

Metode pentru ameliorarea poftelor în tratamentul dependenței

Răspunsul corect la întrebarea cum să lupți cu dorința de a bea va fi dat de narcologi. Principalele metode de prevenire a poftelor sunt administrarea de medicamente speciale și psihoterapia. Alegerea medicamentelor este strict individuală.

Următoarele pot fi folosite ca psihoterapie:

  • Metode individuale de sugestie de veghe și persuasiune rațională.
  • Îndepărtarea poftei hipnotice.
  • Sesiuni de psihocorecție de grup.
  • Participarea la programe dezvoltate bazate pe stimularea calităților volitive personale și reprogramarea personalității.
  • Antrenament în metode de auto-antrenament.
  • Terapia prin artă.
tratamentul alcoolismului de către un medic

Este important ca pacientul să ia o parte activă și să ajute medicul. În acest caz, rata de succes este aproape de 100%.

Motivație pentru sobrietate

Creierul unui dependent se află în permanență sub influența etanolului, așa că percepe prost informațiile. Și aici este important să găsim motivația potrivită. Pentru unii, asta înseamnă restabilirea relațiilor cu familia, creșterea carierei sau scăparea de o boală. Este necesar să îi transmitem persoanei care suferă de dependență că atracția sa va duce mai devreme sau mai târziu la consecințe ireversibile.

Statisticile arată că o persoană care consumă alcool poate face ciroză în doar 10 ani și, chiar dacă face deja boala și încetează să bea pentru totdeauna, își poate prelungi viața cu 10 ani. Și dacă continuați să utilizați, acesta este un drum direct către mormânt.

Dacă o persoană devine un băutor intens înainte de vârsta de 30 de ani, cel mai probabil nu va trăi până la 50 de ani.

Dar dependentul nu este întotdeauna pregătit să asculte sfaturile rudelor sale, ci mai degrabă, acestea îi provoacă stres și el întinde din nou mâna spre pahar. Prin urmare, este mai bine să încredințați această muncă unui psiholog profesionist.

Sfatul psihologului

Tratarea alcoolismului este o călătorie lungă. Dacă v-ați asumat această responsabilitate, atunci trebuie să mergeți până la capăt. În același timp, nu trebuie să te stresezi constant despre cum să nu mai consumi alcool pentru totdeauna. Merită să-ți recunoști neputința și să ceri ajutor.

Al doilea pas este să renunți la tot ce provoacă dorința de a bea. Aceasta este compania obișnuită, suprasolicitare la locul de muncă sau stres.

Al treilea pas este să ai grijă de tine. Nu fii singur, mănâncă o varietate de alimente, laudă-te și recompensează-te pentru realizările tale. Iubeste-te. Comunicați cu cei care vă vor sprijini și inspira. Toate acestea, împreună cu ajutorul profesionist, vă vor spune cum să nu mai consumați alcool o dată pentru totdeauna.